Puhe Liiketalousopiston Perhon henkilöstökokouksessa (2022)

Tiesitkö, että vuoteen 2030 mennessä:

Kestävä kehitys ei ole vain muotisana. Se on tärkeä tapa alentaa kustannuksia ja kun vastuullisuus on vieraiden tärkein asia heidän tehdessään ravintolapäätöksiä, kestävän kehityksen käytäntöjen edistäminen tulee yhä enemmän osaksi ravintola-alaa.

Se on myös meidän vastuu, jos haluamme säilyttää planeettamme elinkelpoisena. Näin ainakin kertovat pannellitsin National restaurant associationin julkaisemassa raportissa alamme tulevaisuuden näkymistä ja näin minäkin uskon.

Mun nimi on Petra Väänänen ja olen ensimmäisen vuoden opiskelija Perhossa. Puhettani käsittelee kestävää kehitystä, sek ä vastuullisuutta eettisyyttä ja sitä pohjustaa myös kokemuksia harjoittelu kolmen tähden ravintolassa. Haastan myös teitä miettimään, mitä muutoksia voisimme tehdä Perhossa, jotta voisimme toimia paremmin niin nyt kuin tulevaisuudessa.

Agenda 2030- pyrkii edistämään ja kehittämään työlainsäädäntöjä ja tukemaan ihmisarvoista työtä.

Eikös ravintola-ala olekin hieman tunnettu rankkuudestaan, etenkin tällaisissa high end paikassa pitkät työtunnit ovat normaalia ja työntekijöillä ei periaatteessa ole muuta elämää. Näin ravintolan työntekijät naureskeli. Tällainen kuva ainakin minulle jäi. Voimmeko yhdessä muuttaa tätä? Tarvitseeko meidän uhrata elämämme jos haluamme työskennellä korkealla tasolla?

Kuten aiemmin mainitsin eettisyydellä ja kestävällä kehityksellä tulee olemaan yhä suurempi rooli alallamme.

Kokkikoulutuksen tavoitteena on yleisesti ollut tavoitteena opettaa monipuolisesti ruoanvalmistus tekniikoita ja valmistaa ruokalajeja, jossa ruoan valmistuksessa keskitytään annoksien toistamiseen virheettömästi ja pyritään saamaan mait toimimaan yhteen. Ravintola-alan ongelmallisesta nykytilasta johtuen yksi kokkiopiskelijoiden ja opettajien haasteista on mielestäni edistää mm. raaka-aineiden valintaa ja hyödyntämistä muiden kuin maun ja ulkonäön mukaan, kuten valita, oikeudenmukaisempaan ja kestäviä raaka-aineita ja reseptiikkaa kestävän kehityksen arvojen perusteella.

Raaka-aineiden valinta mukana opetussuunnitelmaa voi helpottaa valtakunnallisesti ympäristöhaasteita ja näin myös kehittää kriittistä ajattelua ruokaoikeudenmukaisuudesta, elintarviketurvallisuudesta sekä eläinten ja kaikkien elintarvike järjestelmään osallistuvien ihmisten eettisestä kohtelusta.

Koulutus kantaa meidät pitkälle. Me opiskelijat olemme se tulevaisuus, joka vie oppeja eteenpäin. Kestävää kehitystä hyödyntävät kokit voivat myös luoda valtavan vaikutuksen koko ruoka ja ravintola-alalle ja parhaimmillaan asettaa uusia standardeja ja vaatimuksia luonnonmukaiselle luontoa kunnioittavalle viljejylle ja puolustaa eläinten hyvinvointia. Lisäksi voimme vaatia parempia työoloja kaikille ruoka- ja ravintola-alaan osallistuville ihmisille. Me voimme auttaa lisäämään yleistä tietoisuutta mm. halpojen ruokien todellisten kustannusten, kuten nykyaikaisen orjuuden, ehkäistävissä olevien sairauksien hoitoon liittyvien terveydenhuoltokustannusten ja haitallisiin ympäristövaikutuksiin liittyen. Voimme hyödyntää ja tukea uusia teknologioita, kuten hävikkimittareita ja lohkoketjukonsepteja, joita voidaan soveltaa analytiikkaan esimerkiksi ruokahävikkiin, raaka-aineiden tuotantoketjujen, sekä kuluttajien seurantaan.

Kestävää kehitystä ajattelevat kokit jakavat enemmän kuin vain

raaka-aineita tarjoilemissaan annoksissaan. Ruoka on myös tapa, jolla me voimme jakaa tietoja ja taitoja ja mikä tärkeintä, tukea kestävää elämäntapaa.

Uskon ja toivon että voimme jo nyt ja jatkossa ottaa kaikki nämä seikat huomioon ja voimme toimia kulttuureja kunnioittaen, sosiaalisesti, vastuullisesti, avoimesti ja oikeudenmukaisesti.

Lähteet alkuperäisessä tekstissä / Petra Väänänen


Edellinen
Edellinen

Bamix x foodbytwins on vihdoin täällä

Seuraava
Seuraava

Mitä opin MasterChef kilpailusta?